10 desember 2010

Klær og kulde
Dette bildet, funnet på nettet, av russisk-inspirert herrevintermote, viser at det er fullt mulig både å holde varmen og å være elegant. Selvfølgelig.


Jeg tenker at klær nå handler veldig mye om en av klærnes viktigste funksjoner, nemlig å beskytte bæreren mot elementene, i dette tilfelle kulde. Man ser av og til folk klage over at det er så vanskelig å kle seg elegant her i nord, fordi vi må ha så mye klær på oss. Men jo mer klær, jo mer muligheter er det vel for kreativitet? Flere plagg, mer stoff, flere lag, osv. Detaljer som skjerf, lue og votter. Det er jo nettopp når det gjelder vinterplagg at norsk klesdesign har markert seg, med mariusgenser, selbuvotter, setesdalskofte og jeg vet ikke hva. Lykkelige tilfeller av at form og funksjon går opp i en høyere enhet. Selv er jeg ikke innehaver av noen norske klassikere av nevnte type, men jeg har da på meg mye norsk i kulda likevel; overtrekksbukse fra Bergans, dunparkas fra samme sted, Ullvang-sokker, støvler fra Alfa skofabrikk (M 77). Nå snakker jeg om antrekket jeg bruker når jeg går hundeturer i sprengkulda. Mye av turen foregår på noen forblåste jorder, hvor vinden gjør den relle kulda en del verre enn gradestokken viser, og som gjør vindtette plagg absolutt nødvendig. Jeg har i flere år savnet et skikkelig godt hodeplagg, som både holder varmen og som er vindtett. For noen uker siden var jeg innom den lokale filialen av Norsk Høyfjellsutstyr og kjøpte en lue fra Lowe alpine som dekket behovet. Den har øreklaffer og går langt ned i nakken, og butikken garanterte at den aldri kom til å blåse av! Jeg hadde også behov for nye hansker, og kjøpte det i samme butikk. Både et par vindtette og angivelig varme hansker, og et par tynne "innervanter" i merinoull. Denne kombinasjonen holdt ikke helt hva den lovet, derimot viste de nye innervantene seg å være ideelle inni et par skinnvotter jeg hadde fra før. Så nå er jeg omsider varm og vindtett over det hele.

Og når jeg ikke går hundetur? Jeg har en god, varm vinterjakke fra Gant (Norfolk Parka), kjøpt på salg for en del år siden, og et bra utvalg i frakker i ulike lengder og materialer.

Noe som undrer meg i kulda, er at så mange mennesker går barhodet, særlig menn, forekommer det meg, men også mange kvinner. Jeg skjønner ikke hvordan folk orker, og det kan da ikke være sunt? Noen burde foreta en spørreundersøkelse og finne ut hvorfor folk er barhodet i sprengkulde. Jeg kan tenke meg tre grunner: 1) forfengelighet (håret blir flattrykt og/eller bustete), 2) de vil vise at de er tøffe, 3) giddaløshet.

2 kommentarer:

  1. Jeg må innrømme at jeg ikke er flink til å bruke lue, og grunnen er absolutt forfengelighet.
    Jeg bruker imidlertid alltid lue når vi går tur i skog og mark, da er det ikke så nøye med bustete hår.

    SvarSlett
  2. Jeg prøver alltid å kle meg elegant, men i henhold til været.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...