24 november 2012

Les SapeursJeg hadde ikke hørt om Les Sapeurs før jeg kom over en artikkel om dem i en dansk søndagsavis nylig.

Det dreier seg om en afrikansk motebevegelse som oppsto i Kongo (Zaire) i 1970-årene, da unge kongolesiske fremmedarbeidere i Paris vendte hjem med designertøy i kofferten. Bevegelsen har nå sine sterkeste baser i Kinshasa og Brazzaville, men kan også påtreffes i Sør-Afrika og i europeiske byer som Paris, Bruxelles og London. Betegnelsen Les Sapeurs er slang for "klesnarkomanene".

Kjennetegnet er dresser i oppsiktsvekkende farger og mønstre og med det rette tilbehøret (seler, slips, stokk, hatt, sigar etc). Virkningen er på samme tid både konservativ og moderne. Denne klesstilen er en måte å vise stolthet på, men til stilen hører også leveregler som høflighet, hjelpsomhet og toleranse. Det hele kan virke lettere absurd, med tanke på at disse herrene kommer fra noen av verdens fattigste land, men dette er da sannelig også til å bli i godt humør og inspirert av.

Solange Knowles, lillesøsteren til Beyoncé, har dem med i DENNE musikkvideoen, og HER er en italiensk filmsnutt som kanskje gir et enda bedre inntrykk av dem.

1 kommentar:

 1. God jul i stuggan!
  Lenge siden forrige innlegg mister, alt vel på klesfronten?
  Venter på oppdatering vedr. skinnbuksen du får tilsydd:)
  Nyttårsbekledning etc etc...
  Ciao!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...