18 juli 2010

Utstudert ufliddhetThomas Hylland Eriksen svarer ikke selv til betegnelsen "utstudert uflidd", jfr. sitatet nedenfor. Tvert imot virker han ganske soignert og velkledd; hårklippen er i orden, ansiktet er rent for buskvekster, og han har skjorte og dressjakke (men selvsagt ikke slips!).

Sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen har i gårsdagens utgave av Magasinet i Dagbladet en teori om hvorfor norske akademikere kler seg som de gjør:

« ... en typisk norsk akademiker [...] bor i et ryddig og rent hus uten et eneste bilvrak i hagen, med luktfrie omgivelser og full kontroll over kroppens etterlatenskaper. Når han skal på jobb, tar han imidlertid på seg en flanellsskjorte med T-skjorte under, jeans og joggesko, selv om han hadde hatt råd til både Boss og Armani. Han dusjer nok hver morgen, men gidder ikke å barbere seg oftere enn annenhver dag, og det synes. Denne bevisst skjødesløse stilen har flere årsaker, både ungdomsdyrking (man kler seg som student hele livet) og det antiautoritære opprøret mange akademikere føler seg som etterkommere av. Utstudert ufliddhet kan forstås som en type investering (man snur de rådende verdiene på hodet for å vise at man har dem i sin hule hånd, tenk bare på sushi- og tartar-spisingen, ikke akkurat en arbeiderklassespesialitet) eller som en protest.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...