09 november 2010

Ivy League og preppy


Bilde fra nettsiden til klesbutikken Nick Hilton i Princeton.

Jeg prøver å tilstrebe en stil som kan karakteriseres som ”avslappet eleganse”. Det vil si å være velkledd på en avslappet og behagelig måte. I lykkelige øyeblikk synes jeg at jeg får det til. Idealet kan vel sies å være en kombinasjon av den amerikanske stilen som kalles «Ivy League» og dens avart «preppy». Ivy League er en tradisjonell amerikansk stil med utgangspunkt i amerikansk universitetsmiljø i 1950-årene. Og ikke et hvilket som helst miljø - betegnelsen «Ivy League» (direkte oversatt «eføy-klubben») refererer til toppsjiktet av amerikanske universiteter, nemlig Harvard, Yale, Princeton, Columbia, Brown, Cornell, Darthmout og Pennsylvania og deres ærverdige eføybevokste bygninger. Jeg skal ikke gå inn på detaljene som kjennetegner denne stilen, bortsett fra ledige dressjakker og penbukser. De amerikanske firmaene Brooks Brothers og J. Press regnes som typiske eksponenter for Ivy League.

Av denne stilen har det senere oppstått en variant som kalles «preppy», som blir utmerket forklart i DENNE meget leseverdige artikkelen på Hegnar Online, som ikke minst forklarer hva det innebærer å være preppy på norsk. Artikkelen konkluderer heldigvis med at «å være en prepp handler hverken om å være en snobb eller ekstremt velstående. Det handler om tradisjoner, verdier og en klassisk stil. De to førstnevnte er dessverre ikke tilgjengelig for alle - stilen kan heldigvis kjøpes for penger.»
Typiske trekk ved preppy klær er at de er mer fargerike og sporty enn Ivy League (men absolutt ikke sporty i betydningen jogge- og treningstøy!) Bloggen Men’s Flair har bl.a. DETTE innlegget om preppy og Ivy League.
Polo Ralph Lauren og Gant er typisk preppy. Blant nettbutikker kan nevnes blant annet Lands’End hvor jeg selv har handlet litt. Norske butikker som flagger en preppy stil, er Ferner Jacobsen og Gunnar Øye i Oslo.

2 kommentarer:

  1. Nydelig jakke...
    Den kan funke fint til mange ting...

    Ha en fin dag.

    SvarSlett
  2. Jeg fikk lyst på den selv. Takk for kommentaren, og ha en fin da, du også.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...