04 august 2012

Menn og smykker


To av mine mansjettknapper (Gant)"Skikkelige mansjettknapper er, sammen med en pen klokke, giftering og eventuelle andre spesialringer (NTH-ring, signet-ring hvis du er adelig) de eneste akseptable smykkene å bære for en elegant herre," sier Øystein Holm-Haagensen på bloggen Menn i dress (omtalt to innlegg nedenfor).

Han er så absolutt inne på noe der, selv om svaret er en smule ufullstendig. Generelt er smykker for menn en uting, særlig armbånd. Ørepynt er heller ikke for menn. Men en del smykker, eller tilbehør, hører faktisk til en herregarderobe, og det er mer enn Holm-Haagensen lister opp. For det første må ringer generelt være akseptabelt, og signetringer er selvsagt ikke forbeholdt adelige, noe som uansett er helt uaktuelt for nordmenn. Mange menn går med signetring, og det er helt OK. Også frimurerringer og lignende er helt OK. Jeg vet i det hele tatt ikke hva slags ringer som er helt uakseptable hos menn, det måtte da være jåleringer med stor, fargerike steiner eller lignende juggel.

H-H glemmer slipsnålen. Nå finnes det riktignok både svorne tilhengere og ditto motstandere av dette tilbehøret, men jeg er altså blant dem som er for. En slipsnål er både praktisk, ved at den holder slipset inntil kroppen, og pen, forutsatt selvsagt at den, som alt annet man bærer, er valgt med smak og omhu. Ingenting skal være glorete. Less er svært ofte more.

Så har vi halskjede. Heller ikke det finner nåde for H-H, hvis jeg forstår ham rett. Igjen er jeg uenig. Et tynt, elegant halskjede, fortrinnsvis i gull, er absolutt på sin plass. Selv går jeg aldri uten. Fordi jeg er troende katolikk, har jeg et lite gullkors i mitt. Et slikt kjede vil som regel ikke synes (det er heller ikke hensikten med det), bortsett fra om sommeren hvor man har mindre på seg. Igjen gjelder at ting skal være diskrée og elegante. Et glorete halskjede, f.eks. en demonstrativt tykk gullenke (gjelder også armbånd), virker bare vulgært og signaliserer dårlig smak. Små merker på jakkeoppslaget kan også aksepteres. Noen losjeordener og foreninger har slike.

"En pen klokke" er blant tingene H-H godtar, og klokken er vel en av de viktigste gjenstander en mann kan smykke seg med. Det gjelder å ha riktig klokke til riktig brukt. Mange norske menn bruker altfor store og sportslige klokker til pene antrekk. En sportslig klokke er til sportsbruk og kun til det. Skrekkeksempelet er kong Harald, som bruker et digert, uelegant sportsur til kjole og hvitt. Verre blir det ikke. Nå er ikke kongen akkurat noe moteikon i det hele tatt. Utrolig at han ikke har en rådgiver på dette området. Dessverre ser det ut til at sønnen tar etter farens ukultur. Begge opptrer uten hodeplagg (dvs hatt) til vinterfrakk eller kappe. De kunne ha mye å lære av sine forgjengere Olav og Haakon. Men det var for så vidt en digresjon.

Men selv om H-H er litt for streng etter mine begreper, har han i prinsippet rett når det gjelder menn og smykker. Kun få gjenstander er akseptable, og de må være smakfulle og diskrée. Hvis menn skal flotte seg med smykker, skal det være i form av gaver til kvinner.

4 kommentarer:

 1. Hei,

  Liker bloggen din, men en ting jeg lurer på. Hvordan kan du mene at armbånd på herrer er en uting. Jeg vil påstå at Lino Ieluzzi og Gianpaolo fra Al Bazar motbeviser din påstand. Anbefaler deg en tur til butikken deres. Fantastisk service og gode kvalitetsprodukter. Kanskje du også kjøper deg et armbånd.

  /Jens-Petter

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar. Jeg er ikke nødvendigvis så kategorisk som jeg av og til uttrykker meg, og jeg avviser ikke at armbånd på menn kan være fint hvis det inngår i en bevisst stil. Jeg skulle gjerne ha vært i Al Bazar, og det høres ut som om du har vært der. Det hadde vært interessant å høre hvordan det var.

  SvarSlett
 3. Hehe, det er bra. Skal innrømme at 99,9 % som forsøker bommer kraftig.
  Har vært i butikken og den er fantastisk. Den ligger litt vest for Duomo Milano så det er litt uten for allfarvei.
  Veldig trivelige folk som forteller om butikken og filosofien. I tillegg er de til inspirasjon når det gjelder stil. Lino med sine farger og Gianpaolo med sin eleganse. De tar seg virkelig tid til deg som kunde. Faktisk hadde en journalist fra Dagens Næringsliv D2 vært der noen dager før jeg var der. De har et enormt utvalg av dobbeltspente jakker, slips og bukser + alt man kan tenke seg av herretilbehør.
  Har alltid vært skeptisk til dobbeltspente jakker da de man finner her i landet som regel ikke er fine. Gianpaolo ba meg vente et sekund, studerte meg litt før han gikk å fant en som satt nesten 100 prosent på meg. Videre trengte han ikke å ta noen mål til endringen da han tydeligvis klarer dette med rent øyemål. Faktisk nekter de å sende noen jakker per bestilling uansett om de har dine mål eller ikke fordi de vil se jakken på for å sørge for at alt er perfekt. Hadde også lyst på noen fine sko med stropper, men fryktet at de kunne bli for mye for min stil å bære.
  Blir definitivt flere turer dit. Du burde også ta deg en tur. Kanskje de til og med får deg til å kjøpe et armbånd

  SvarSlett
 4. Interessant å høre. Takk skal du ha!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...